Συμβουλές για την καλλιέργεια Σούπερ γλυκό 100 ντομάτες

Συμβουλές για την καλλιέργεια Σούπερ γλυκό 100 ντομάτες Μερικά λαχανικά που καλλιεργούμε στους κήπους μας έχουν ονόματα που μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά. Πάρτε τα φασόλια «Great White Northern», για παράδειγμα, τα οποία θα υποστήριζα ότι είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο, αλλά όχι απαραίτητα «υπέροχα».

Οι ντομάτες «Supersweet 100» πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Όχι μόνο η σάρκα αυτών των ντοματίνων είναι πολύ γλυκιά, αλλά τα φυτά μπορούν στην πραγματικότητα να παράγουν 100 ντομάτες το καθένα.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Αναπτυγμένα σωστά και με αρκετή υποστήριξη, μπορούν να αποδώσουν πάνω από 500 ντομάτες το καθένα, για μια μεγάλη περίοδο.

Αν αυτό ακούγεται ελκυστικό, γιατί να μην μάθετε λίγα περισσότερα για αυτήν την ποικιλία;

Θα μοιραστώ μέρος της ιστορίας του και, στη συνέχεια, θα μοιραστώ μερικές αναπτυσσόμενες συμβουλές.

Να τι θα καλύψω:

Τι θα μάθετε

Τι είναι το Supersweet 100 Tomatoes; Πώς να μεγαλώσετε Πού να αγοράσετε Συνταγές συντήρησης και ιδέες μαγειρικής Γρήγορης αναφοράς Οδηγός καλλιέργειας

Τι είναι το Supersweet 100 Tomatoes;

Γνωστό ως «Supersweet 100» ή μερικές φορές «Super Sweet 100», αυτό το ντοματίνι δεν ήταν το πρώτο που έφτασε στη σκηνή με άφθονες αποδόσεις και μια πολύ γλυκιά γεύση.

Αυτό θα ήταν το μητρικό του εργοστάσιο, το «Sweet 100», το οποίο τάραξε τη σκηνή της τομάτας με την εισαγωγή του από την Northrup-King Seed Company στη Μινεσότα, το 1978.

Όπως λέει η ιστορία (και μπορεί να είναι απλώς μια ιστορία), το φυτό του δείγματος προήλθε από τη σειρά 100 στη δοκιμή αγρού και ένας Ευρωπαίος κύριος πασπαλίστηκε με τον χυμό, αλλά μόνο φιλικά απάντησε ότι «το 100 ήταν ένας γλυκός μικρός διάβολος».

Με τη γρήγορη ανάπτυξη, τις υψηλές αποδόσεις και τους καρπούς με ζάχαρη, η ποικιλία κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα. Αλλά αντικαταστάθηκε από αυτό το υβρίδιο, που εισήχθη από την ίδια εταιρεία το 1982.

Ο στόχος τους ήταν να διατηρήσουν τα καλά χαρακτηριστικά του γονέα, ενώ εισάγουν αντίσταση στη μαρασμό βερτισίλλιο, φουζάριο και νηματώδη.

Σήμερα, ακόμη και οι ποικιλίες που διατίθενται στο εμπόριο ως «Sweet 100» είναι πιο πιθανό να είναι το νεότερο υβρίδιο.

Αυτή η ποικιλία καλλιεργείται σε όλες τις ΗΠΑ και εκτιμάται ιδιαίτερα για την πρώιμη συγκομιδή της, η οποία ξεκινά μόλις 60 έως 65 ημέρες από τη μεταφύτευση.

Κάποιοι την αποκαλούν ντομάτα «καραμέλα», τόσο γλυκά είναι τα φρούτα μιας ίντσας.

Θεωρείται επίσης μια «πολική ποικιλία», καθώς τα φυτά είναι αμπέλια, όχι θάμνοι, και μπορούν να αναπτυχθούν υψηλότερα από 10 πόδια, αν και τα ύψη μεταξύ τεσσάρων έως οκτώ ποδιών είναι τα πιο συνηθισμένα.

Το «Supersweet 100» φημίζεται επίσης για τη μακρά καλλιεργητική του περίοδο, καθώς αρχίζει να παράγει μια συγκομιδή έτοιμη για συλλογή νωρίτερα από άλλες ποικιλίες. Ένα απροσδιόριστο είδος ντομάτας , καρποφορεί κατά τη διάρκεια της εποχής, μέχρι τον πρώτο παγετό.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια ντομάτας γενικά και ντοματίνια ειδικότερα στους οδηγούς μας. Αλλά επίσης αφιερώστε λίγα λεπτά για να εξοικειωθείτε με τις συγκεκριμένες ανάγκες αυτής της ποικιλίας παραγωγής ενέργειας.

Αυτή η πληροφορία έρχεται αμέσως. Συνέχισε να διαβάζεις!

Πώς να αναπτυχθεί

Κάθε φορά που ακούτε για μια συγκεκριμένη ποικιλία λαχανικών που παραδίδει άφθονα, υπάρχει μια σύλληψη. Μια συγκομιδή προφυλακτήρα είναι εγγυημένη μόνο όταν παρέχετε στα φυτά την κατάλληλη φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση με το “Supersweet 100”, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

Επιλέξτε προσεκτικά πού θα αναπτυχθεί

Υπάρχουν μερικές ειδικές σκέψεις όταν θέλετε να καλλιεργήσετε αυτό το υβρίδιο κερασιού.

Πρώτα, θυμηθείτε ότι τα αμπέλια θα απλωθούν περίπου δύο πόδια και θα φτάσουν τουλάχιστον τα τέσσερα πόδια ψηλά. Θα χρειαστείτε μια τοποθεσία όπου θα έχουν αρκετό χώρο για να εξαπλωθούν και επίσης όπου είναι εφικτό να τους δώσετε την υποστήριξη που θα χρειαστούν.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε ένα φυτό σε ένα δοχείο, εάν αυτό είναι καλύτερη επιλογή για εσάς από το να μεγαλώσετε στο έδαφος, αλλά αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από ό,τι θα χρειαστείτε για μια διαφορετική ποικιλία.

Το «Supersweet 100» δεν είναι μια νάνος ποικιλία. Αυτά τα φυτά θα ψηλώσουν και θα απαιτήσουν άφθονο νερό και διατροφή.

Το ελάχιστο μέγεθος δοχείου για ένα απροσδιόριστο κλήμα ντομάτας όπως αυτό είναι πέντε γαλόνια, με τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος και ένα πιατάκι από κάτω για να προλάβετε τυχόν υπερχείλιση.

Αυτό μπορεί να είναι αρκετά βαρύ, ακόμη και με μια βάση έλασης κάτω από αυτό.

Εάν έχετε οραματιστεί ένα φυτό σε μέγεθος πετούνιας που πέφτει σε καταρράκτη πάνω από το πλάι ενός κρεμασμένου καλαθιού, θα προτιμούσατε πιθανώς να επιλέξετε μια μικρότερη ποικιλία που παράγει ντομάτες κερασιών ή φραγκοστάφυλων.

Το «Sweetheart of the Patio», για παράδειγμα, έχει εκτραφεί για να μεγαλώνει σε δοχεία και έχει ύψος περίπου δύο πόδια.

‘Sweetheart of the Patio’

Μπορείτε να βρείτε πακέτα 10 σπόρων ή ζωντανά φυτά αυτής της ποικιλίας από την Burpee .

Θα θελήσετε επίσης να καλλιεργήσετε τουλάχιστον μερικά φυτά σε κοντινή απόσταση από τον περιστασιακό τσιμπιδάκι.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να ρίξεις στο στόμα σου μερικές ώριμες «καραμέλες» ντομάτες ενώ βρίσκεσαι στο αίθριο σε ένα χαλαρό βράδυ με φίλους ή να μαδήσεις μερικές από ένα φυτό κοντά στην πίσω πόρτα ακριβώς πριν πετάξεις τη σαλάτα εκείνου του βραδιού.

Και επιλέξτε ένα σημείο που είναι εύκολο να φτάσετε για τις εργασίες ποτίσματος. Ειδικά το καλοκαίρι, δεν θα χρειαστεί να πάτε πολύ μακριά για να δώσετε στα φυτά περίπου λίγη ίντσα νερό που χρειάζονται κάθε εβδομάδα – ή περισσότερο αν μεγαλώνουν σε δοχεία.

Εξασφαλίστε μια πρώιμη συγκομιδή

Ο εμπειρικός κανόνας εδώ είναι να φυτέψετε ντομάτες μερικές εβδομάδες μετά τον μέσο όρο του τελευταίου παγετού στην περιοχή σας. Μάθετε πώς να ξεκινήσετε τις ντομάτες από σπόρους στον οδηγό μας .

Αλλά αν ζείτε σε μια περιοχή με σύντομη καλλιεργητική περίοδο ή απλά θέλετε να έχετε ντομάτες έτοιμες για κατανάλωση το συντομότερο δυνατό, μπορείτε να προχωρήσετε και να μεταφυτεύσετε αυτήν την ποικιλία κερασιού κάτω από ένα κάλυμμα σειράς ακριβώς όπως συμβαίνει η τελευταία ημερομηνία παγετού. – μετά τη σκλήρυνση των φυτών, φυσικά.

Φυτέψτε το ‘Em Deep

Αυτοί οι παραγωγικοί παραγωγοί χρειάζονται υγιείς ρίζες και δυνατούς μίσχους για να υποστηρίξουν τα πλήθη των φρούτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου.

Μπορείτε να βοηθήσετε τόσο τις ρίζες όσο και τους μίσχους να εδραιωθούν αφαιρώντας τις πλευρικές ροδέλες από τα φυτά και φυτεύοντας δενδρύλλια πολύ κάτω από τη γραμμή του εδάφους, με μόλις τις τέσσερις κορυφαίες ίντσες κάθε δενδρυλλίου να αναδύονται πάνω από το έδαφος.

Αυτό θα ενθαρρύνει τις ρίζες να γίνουν πιο δυνατές και τα στελέχη να γίνουν πιο γερά. Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι αυτό θα επιβραδύνει το παράθυρο συγκομιδής, τα φυτά εκτοξεύονται και αναπληρώνουν το χαμένο ύψος αρκετά γρήγορα.

Παρέχετε άφθονη υποστήριξη

Οι καρποί είναι μικροκαμωμένοι, αλλά όχι τα κλήματα. Το «Supersweet 100» θα χρειαστεί υποστήριξη για να κρατήσει τα φρούτα μακριά από το έδαφος και να παρέχει την κυκλοφορία του αέρα που διατηρεί το φύλλωμα στεγνό, ώστε να μπορεί να αντισταθεί σε προσβολές και ασθένειες όπως το ωίδιο .

Τα φυτά θα φτάσουν τουλάχιστον τα τέσσερα πόδια ψηλά και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν έως και επτά ή οκτώ πόδια, ή μερικές φορές περισσότερο, όταν δέχονται πλήρη ήλιο, επαρκές νερό και σωστή διατροφή.

Δεδομένου ότι τα αμπέλια στηρίζουν συστάδες μικρών φρούτων, μπορούν να ανατραπούν ή να σπάσουν εάν δεν είναι καφασωτά. 

Τα κλουβιά ντομάτας παρέχουν άφθονη υποστήριξη αν αυτό είναι αυτό που έχετε, αλλά χρησιμοποιήστε μόνο αυτά που έχουν ανοίγματα που σας επιτρέπουν να γλιστρήσετε άνετα τα χέρια σας μέσα για να τα μαζέψετε. Όταν δεν μπορείτε να φτάσετε εύκολα στον καρπό που ωριμάζει, είναι δύσκολο να συγκομίσετε.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί μεμονωμένοι καρποί για συγκομιδή και τα φυτά θα συνεχίσουν να παράγουν μόνο εάν τα μαζέψετε επιμελώς καθώς ωριμάζουν, συνιστώ να εγκαταλείψετε τα κλουβιά και να εκπαιδεύσετε τα αμπέλια να σκαρφαλώνουν σε πέργκολα, πάνελ φράχτη ή στηρίγματα πλέξης.

Όλες αυτές οι επιλογές προσφέρουν καλύτερη πρόσβαση σε ώριμα φρούτα.

Μάλλον θα χρειαστεί να δέσετε τα στελέχη στα στηρίγματα, τουλάχιστον για να ξεκινήσετε, αλλά φροντίστε να κάνετε μια χαλαρή γραβάτα. Χρησιμοποιήστε ένα υλικό που είναι απαλό και/ή βιοδιασπώμενο, όπως λωρίδες από βαμβακερό ύφασμα ή σπάγκο σιζάλ.

Μην χρησιμοποιείτε πλαστικούς δεσμούς που μπορούν να κόψουν τους μίσχους ή (ανατριχιάζετε!) φερμουάρ που μπορεί να τραυματίσουν τα φυτά, καθώς και να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν στο τέλος της σεζόν.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία υποστήριξης Florida Weave στον οδηγό μας . Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καλλιέργεια ντομάτας.

Κλαδέψτε όσο χρειάζεται

Αν δεν θέλετε τα φυτά να είναι πολύ ψηλά, το κλάδεμα είναι μια εξαιρετική ιδέα.

Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο ψαλίδι για να κόψετε τα μικροσκοπικά φυτά (γνωστά ως κορόιδα) από κάτω από το πρώτο πλούσιο κλαδί που έχει βγάλει λουλούδια. Κάνετε αυτό πριν από τη στιγμή που το φυτό δίνει τους πρώτους καρπούς του, κάτι που συμβαίνει συνήθως μερικές εβδομάδες μετά το καλοκαίρι.

Αυτή η προσέγγιση βοηθά το φυτό να παράγει καρπούς πιο ψηλά στο αμπέλι, όπου θα έχουν καλύτερη στήριξη και θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν. Αποτρέπει επίσης τα χαμηλότερα κλαδιά από το να αγγίξουν το έδαφος, το οποίο μπορεί να περιέχει παθογόνα που μπορούν να μολύνουν τον φυτικό ιστό.

Το κλάδεμα μπορεί επίσης να εμποδίσει τα φυτά να αναπτυχθούν πέρα ​​από το ύψος όπου μπορείτε να μαζέψετε εύκολα τις ντομάτες.

Αυτό μπορεί, φυσικά, να μειώσει και τις τελικές αποδόσεις. Αλλά μπορεί να βρείτε ότι είναι η καλύτερη επιλογή εάν μεγαλώνετε σε ένα δοχείο ή μικρό χώρο.

Συγκομιδή με συνέπεια

Είναι δύσκολο να φανταστείς μια εποχή που θα γινόταν αγγαρεία να μαζέψεις αυτές τις νόστιμες, γλυκές μπουκιές, αλλά τα φυτά «Supersweet 100» μπορεί να είναι πολλά για να συμβαδίσεις!

Θα θέλετε να μαζεύετε όλα τα ώριμα φρούτα κάθε μέρα ή δύο σε όλη την εποχή, μόλις αρχίσουν να γίνονται κόκκινα στο αμπέλι .

Αυτό το επίπεδο συχνότητας είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν τα φυτά παραγωγικά, αλλά και για να αποτραπεί η διάσπαση των καρπών στο αμπέλι, κάτι που μπορεί να δώσει στα παθογόνα των ασθενειών ένα μέρος να πιάσουν.

Από που να αγοράσω

Αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία μπορεί να εξαντληθεί γρήγορα στο τοπικό φυτώριο όταν φτάσει η περίοδος φύτευσης. Επομένως, είναι βολικό να μπορείτε να παραγγείλετε ζωντανά φυτά στο διαδίκτυο.

Ζωντανά φυτά «Supersweet 100».

Μπορείτε να βρείτε ζωντανά φυτά διαθέσιμα από το Burpee .

Σπόροι «Superweet 100».

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε αυτήν την ποικιλία από σπόρους, διάφορα μεγέθη πακέτων και σάκοι χύμα διατίθενται από την True Leaf Market .

Διατήρηση

Τα ώριμα ντοματίνια είναι ιδανικά για αφυδάτωση ή ξήρανση στον ήλιο. Βρείτε οδηγίες για τη χρήση αφυγραντήρα για αυτόν τον σκοπό στον αδελφό μας ιστότοπο, Foodal .

Μπορούν επίσης να στεγνώσουν στο φούρνο. Θα βρείτε οδηγίες για να το κάνετε αυτό και στο Foodal .

Και τέλος, ρίξτε μια ματιά στους οδηγούς μας για την αποθήκευση ή την κατάψυξη ντομάτας για περισσότερες συμβουλές και ιδέες σχετικά με τη διατήρηση της συγκομιδής.

Συνταγές και ιδέες μαγειρικής

Θα μπορούσατε ποτέ να κουραστείτε να τρώτε φρέσκες, ώριμες ντομάτες «Supersweet 100» κατευθείαν από το αμπέλι την ώρα του σνακ; Ξέρω ότι δεν μπορούσα!

Αλλά αυτά τα τοπικά λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συστατικό σε διάφορες συνταγές, από τις απλές έως τις πιο περίπλοκες.

Είναι ένα φυσικό σε απολαυστικές καλοκαιρινές σαλάτες δείπνου, για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένης της συνταγής του Foodal για καλοκαιρινή σαλάτα καλαμποκιού με τυρί γκοργκοντζόλα και βαλσάμικο ξύδι.

Και μην τα μετράτε στα κύρια πιάτα, όπως η άποψη του Foodal για τις γαρίδες και τα ντοματίνια με φέτα.

Και μετά υπάρχουν όλες οι γαρνιτούρες, τα γκασπάτσο, οι επικαλύψεις taco…

Ευτυχώς για εσάς, αν έχετε κάνει καλή δουλειά καλλιεργώντας και φροντίζοντας τα φυτά σας «Supersweet 100», θα έχετε τόσες ντομάτες όσες χρειάζεστε για να δοκιμάσετε δεκάδες νέες συνταγές.

Οδηγός ανάπτυξης γρήγορης αναφοράς

Τύπος φυτού: Ετήσιο λαχανικό Ανοχή: Θερμότητα Εγγενής: Κεντρική και Νότια Αμερική Συντήρηση: Μέτρια ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA):5-8 Τύπος εδάφους: Γόνιμο έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία Εποχή: Καλοκαίρι Έδαφος pH: 6,0-6,8 Έκθεση: Πλήρης ηλιοφάνεια Αποστράγγιση εδάφους: Καλά- Χρόνος ωρίμανσης: 60-65 ημέρες Φύτευση συντρόφου: Βασιλικός , φασόλια, σχοινόπρασο , αγγούρια, σκόρδο , μαρούλι, κατιφέδες, νυστέρια , κρεμμύδια, μαϊντανός, πιπεριές Διάσταση:24-36 ίντσες Αποφύγετε τη φύτευση με: Brassicas, καλαμπόκι, άνηθο Βάθος φύτευσης: 1/2 ίντσα (σπόροι), πάνω από 4 ίντσες ξεκινά πάνω από τη γραμμή του εδάφους (μεταμοσχεύσεις) Οικογένεια:Solanaceae Ύψος:4-8 πόδια Γένος:Solanum Εξάπλωση:24-36 ίντσες Είδος:Lycopersicum Ανάγκες σε νερό:Υψηλής καλλιέργειας’Υπεργλυκό 100′ Συνήθη παράσιτα: Αφίδες, κοψίματα, σκαθάρια ψύλλων, κεράτινοι σκώληκες, θρίπες, λευκές μύγες.Συνήθεις ασθένειες:Alternaria και μίσχος, μαύρη μύρα,μυαλόφως,μυαλόφυτο γκρίζα μούχλα βοτρύτη, μαρασμός φουζάριο, κηλίδα στα φύλλα, ιός μωσαϊκού, ωίδιο, βερτισίλλιο

Θα μπορούσατε να το ονομάσετε Super Sweet 1.000

Είμαι μεγάλος θαυμαστής των λαχανικών που φυτεύετε μια φορά για μια συνεχή συγκομιδή που διαρκεί το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Το “Supersweet 100” είναι ένας σούπερ σταρ σε αυτήν την κατηγορία, παρέχοντας σνακ, γαρνιτούρες σαλάτας και λιασμένα λαχανικά ξεκινώντας μόλις 60 περίπου ημέρες από τη μεταμόσχευση, με πιο ώριμα για τη συλλογή μέχρι να φτάσει ο κρύος καιρός.

Η μόνη εσφαλμένη περιγραφή σε αυτό το όνομα δεν είναι ότι δεν παράγει 100 ντομάτες ακριβώς, αλλά ότι ένα υγιές, καλά περιποιημένο φυτό μπορεί να αποδώσει 1.000 ή περισσότερους καρπούς κατά τη διάρκεια μιας σεζόν σε ιδανικές συνθήκες.

Ουάου!

Έχετε δοκιμάσει να καλλιεργήσετε αυτήν την ποικιλία κερασιού ή χρειάζεστε ακόμα πληροφορίες σχετικά με ορισμένες πτυχές της φροντίδας που δεν κάλυψα εδώ; Η παρακάτω ενότητα σχολίων είναι διαθέσιμη για να μοιραστείτε συμβουλές και να κάνετε ερωτήσεις.

Και αν αυτός ο οδηγός ήταν χρήσιμος, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια και τη φροντίδα των ντοματών στους παρακάτω οδηγούς:Πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε ντομάτες Brandywine 17 από τα καλύτερα ντοματίνια για να φυτέψετε στον κήπο σας Οι 10 κορυφαίοι λόγοι για να αγαπήσετε τις ντομάτες και να προσθέσετε περισσότερα στη διατροφή σας

Πώς να αναγνωρίσετε τα κοινά συμπτώματα της νόσου στο Bergenia

Αρχικά, θα χαρείτε να μάθετε ότι λίγες ασθένειες επηρεάζουν το Bergenia spp.

Μάλιστα, τα μέλη αυτού του γένους έχουν μελετηθεί ευρέως για τη φυσική τους ικανότητα να αντιστέκονται στους μύκητες, επειδή παράγουν αντιμυκητιακές χημικές ουσίες.

Αυτό θα έκανε να φαίνεται ότι δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε για την ασθένεια στη bergenia…

Αλλά ξέρετε πώς οι μύκητες μπορούν να αναπτύξουν αντοχή στα συνθετικά μυκητοκτόνα; Η αντίσταση δεν συνεπάγεται απαραίτητα ανοσία και το ίδιο μπορεί να συμβεί με τις χημικές ουσίες που παράγουν τα φυτά για να αμυνθούν.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Εδώ είναι η ουσία: φυτά όπως η μπεργκένια που είναι ανθεκτικά στις περισσότερες ασθένειες μπορούν ακόμα να μολυνθούν από εξειδικευμένα παθογόνα.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα καλύψουμε τις πρωτογενείς ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τη μπεργκένια, ώστε να ξέρετε τι να αναζητήσετε και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Κοινή Νόσος Bergenia

Ανθρακνόζη (κηλίδες φύλλων από μύκητες) Προσδιορισμός των κύριων παθογόνων Συμπτώματα και θεραπεία Αποχέτευση Μυκητοκτόνα Βιομυκητοκτόνα Πρόσθετοι τύποι κηλίδων φύλλων Rot Crown/Rhizome Rot Bergenia Αντιστέκεται στις περισσότερες λοιμώξεις

Η πιο κοινή ασθένεια που προσβάλλει το είδος Bergenia αρχικά εκδηλώνεται ως κηλίδες στα φύλλα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να υποκύψουν σε σήψη στεφάνης ή ριζώματος.

Ανθρακνόζη (κηλίδες φύλλων από μύκητες)

Οι μολύνσεις φύλλων στη μπεργκένια αναφέρονται συνήθως ως «μυκητιακές κηλίδες στα φύλλα».

Ωστόσο, η περιέργειά μου για τις ασθένειες των φυτών με οδήγησε να κάνω μια βαθιά βουτιά στην επιστημονική βιβλιογραφία για τη μπεργκένια, να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους οργανισμούς που μολύνουν αυτά τα φυτά (η ιδέα μου για μια καλή στιγμή) και να τις μοιραστώ μαζί σας!

Προσδιορισμός του Κύριου Παθογόνου

Θα σας περισώσω όλες τις φρικτές λεπτομέρειες, αλλά η εργασία μοριακής γενετικής βιολογικής ανίχνευσης δείχνει ότι η ανθρακνόζη (Colletotrichum spp.) είναι το κύριο παθογόνο των φυτών μπεργκένια.

Αυτό είναι ατυχές, καθώς αυτός ο μύκητας μπορεί να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα ξενιστών και να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν σήψη στεφάνης και ρίζας, απώλεια φύλλων, μυρμηγκιά στα άνθη και σήψη καρπών.

Μια πρωτοποριακή μελέτη από τους Γερμανούς φυτοπαθολόγους Nirenberg και Gerlach εξέτασε εστίες κηλίδων στα φύλλα σε φυτά bergenia στο Βερολίνο και σε άλλα μέρη της Γερμανίας.

Αναγνώρισαν το C. acutatum ως την πηγή αυτών των λοιμώξεων.

Αυτό το είδος αποτελείται από διαφορετικές ομάδες και σύμφωνα με ένα άρθρο των Sreenivasaprasad και Talhinhas στο Molecular Plant Pathology , τα απομονωμένα στελέχη της ομάδας Α4 μπορεί να μολύνουν τη μπεργκένια, καθώς και τις φράουλες , τα καρύδια, τις ντομάτες , τα μήλα , τις ελιές, τις καμέλιες , τα ροδόδεντρα και πολλά άλλα. φυτά.

Αυτά είναι άσχημα νέα, καθώς ένας μύκητας που είναι τόσο διαδεδομένος είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθεί στην περιοχή σας και να μπορεί να μολύνει τα φυτά σας.

Τα είδη μυκήτων που μπορεί να επιτεθούν στη μπεργκένια είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη και τα στελέχη που βρίσκονται στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία είναι πολύ παρόμοια!

Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν εξαπλωθεί αρχικά από μια κεντρική πηγή.

Συμπτώματα και θεραπεία

Τα πρώτα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε συνήθως είναι σκούρες βλάβες στα φύλλα ή τους μίσχους.

Εάν ο μύκητας ευδοκιμήσει, θα παράγει ροζ μάζες σπορίων στο κέντρο των βλαβών.

Αυτή η ασθένεια είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 75 έως 85°F.

Οι θεραπείες για την ανθρακνόζη στη μπεργκένια δεν έχουν μελετηθεί ευρέως, καθώς αυτό το φυτό δεν είναι μια σημαντική εμπορική καλλιέργεια.

Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι το ίδιο παθογόνο προκαλεί ανθρακνόζη στις φράουλες μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον έλεγχό του.

Υγιεινή

Αρχικά, κόψτε όλα τα μολυσμένα φύλλα και μίσχους και πετάξτε τα.

Καθαρίστε το ψαλίδι κλαδέματος μεταξύ χρήσεων με 70 τοις εκατό οινόπνευμα ή 10 τοις εκατό χλωρίνη.

Φροντίστε να απορρίψετε όλα τα φυτικά υπολείμματα από τον κήπο σας. Μην το βάζετε στο σωρό κομπόστ σας.

Μυκητοκτόνα

Οι εμπορικοί καλλιεργητές φράουλας έχουν πρόσβαση σε μια σκληροπυρηνική ομάδα μυκητοκτόνων. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι κατάλληλα για χρήση από οικιακούς κηπουρούς.

Ωστόσο, ένα μυκητοκτόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικιακούς κήπους είναι το captan, που πωλείται ως Bonide Captan Concentrated Powder Fungicide, διαθέσιμο στο Amazon .

Bonide Captan Υγρό Μυκητοκτόνο

Ψεκάστε τα φυτά σε διαστήματα 10 έως 14 ημερών, εφόσον υπάρχουν σημάδια μόλυνσης.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ενώ αυτή η χημική ουσία θα εμποδίσει την εξάπλωση της ανθρακνόζης σε άλλα φυτά, δεν θα θεραπεύσει φυτά που είναι ήδη μολυσμένα.

Ένα άλλο προϊόν που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το ZeroTol HC.

ZeroTol HC

Είναι ένας συνδυασμός υπεροξειδίου του υδρογόνου και υπεροξυοξικού οξέος που σκοτώνει βακτήρια και μύκητες σε επαφή.

Μπορείτε να αγοράσετε ZeroTol HC από την Arbico Organics.

Ψεκάστε καθημερινά για τρεις συνεχόμενες ημέρες μόλις τα φυτά σας εμφανίσουν σημάδια ασθένειας. Μετά από αυτό, ψεκάστε κάθε εβδομάδα.

Συνιστώνται επίσης εβδομαδιαίες ψεκασμοί για την αποφυγή μόλυνσης όταν οι θερμοκρασίες είναι στο βέλτιστο εύρος.

Βιομυκητοκτόνα

Μια υπέροχη ιδιορρυθμία της μικροβιολογίας είναι ότι υπάρχουν μικρόβια εκεί έξω που θα σκοτώσουν άλλα! Μερικά από τα πιο αποτελεσματικά στελέχη πωλούνται ως βιομυκητοκτόνα.

Ένα τέτοιο προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ανθρακνόζης είναι το βιολογικό μυκητοκτόνο CEASE. Αποτελείται από ένα εκτενώς μελετημένο στέλεχος του βακτηριακού είδους Bacillus subtilis.

CEASE Βιολογικό Μυκητοκτόνο

Μπορείτε να βρείτε το CEASE διαθέσιμο από την Arbico Organics .

Θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα εάν κάνετε θεραπεία με το πρώτο σημάδι μόλυνσης. Ψεκάστε σύμφωνα με τις οδηγίες και επαναλάβετε κάθε επτά ημέρες ή όπως χρειάζεται.

Εάν η ασθένεια είναι πραγματικά εδραιωμένη, μπορείτε να ψεκάζετε πιο συχνά ή να χρησιμοποιείτε την υψηλότερη τιμή που προτείνεται στην ετικέτα για τα καλλωπιστικά φυτά, αφού δεν θα καταναλώνετε τη μπεργκένια σας!

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο χρήσης του Bacillus subtilis στον οδηγό μας .

Πρόσθετοι τύποι κηλίδων φύλλων

Υπάρχουν μερικές πιο σκοτεινές μυκητιασικές ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τη μπεργκένια, αλλά δεν είναι πιθανό να τις συναντήσετε στον κήπο σας.

Η γερμανική μελέτη που αναφέρεται παραπάνω εντόπισε έναν άλλο τύπο Colletotrichum από φυτά λούπινου (C. lupinii var. setosum) που είναι λιγότερο επιθετικός και προκαλεί διαφορετικά είδη συμπτωμάτων στη μπεργκένια.

Το C. lillacola προκαλεί μια τρομερή μόλυνση του Bergenia ligulata στην Ινδία, αλλά αυτό το είδος δεν καλλιεργείται συνήθως στις ΗΠΑ.

Επιστήμονες στη Γαλλία εντόπισαν το μυκητιακό παθογόνο Pilidium concavum από μολυσμένα φύλλα B. crassifolia .

Ενώ αυτό το παθογόνο μπορεί να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα φυτών, αυτή ήταν η πρώτη αναφορά της ικανότητάς του να μολύνει τη μπεργκένια. Ο μύκητας έχει απομονωθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βραζιλία, την Κίνα και το Ιράν.

Είναι επίσης γνωστή ως καστανή σήψη και προκαλεί μικρές, στρογγυλές, εμποτισμένες με νερό κηλίδες στα φύλλα και μερικές φορές και στους μίσχους.

Crown Rot/Rhizome Rot

Η ανθρακνόζη είναι γνωστό ότι εκδηλώνεται επίσης ως η επίφοβη σήψη της κόμης, η οποία προκαλεί την κατάρρευση και τον θάνατο των φυτών. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως σήψη ριζώματος στη μπεργκένια.

Σπάνια υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα φυτά, εκτός αν βάλετε σάπια φύλλα πάνω από τις κορώνες τους.

Δεδομένου ότι η σήψη της κόμης είναι συνήθως θανατηφόρα τη στιγμή που το φυτό σας εμφανίσει συμπτώματα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να καθαρίσετε τα μολυσμένα φυτά από τον κήπο σας.

Μια άλλη επιπλοκή της σήψης της κόμης είναι ότι τα φυτά που καταρρέουν μοιάζουν ακόμη και όταν η ζημιά προκαλείται από πολύ διαφορετικούς τύπους παθογόνων.

Η μούχλα Phytophthora προκαλεί επίσης συνήθως σήψη της κόμης, αλλά μπορεί να χρειαστεί εργαστηριακή δοκιμή για να διακρίνει την πηγή. Δεν αξίζει τον κόπο σε αυτή την περίπτωση, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να σώσεις ένα φυτό από τη στιγμή που έχει προσβληθεί από σήψη της κόμης.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον εντοπισμό και τη θεραπεία της σήψης της κόμης εδώ .

Η Bergenia αντιστέκεται στις περισσότερες λοιμώξεις

Ενώ η ανθρακνόζη μπορεί να επιτεθεί στα φυτά μπεργκένια, αυτές οι ομορφιές προσβάλλονται από ασθένειες πολύ πιο σπάνια από άλλα καλλωπιστικά φυτά.

Προσέχετε για κηλίδες στα φύλλα, αποφύγετε να βάζετε σάπια φύλλα στις κορώνες και τα φυτά σας θα πρέπει να ευδοκιμούν για χρόνια.

Στην ατυχή περίπτωση που βλέπετε κηλίδες, η θεραπεία των φυτών σας με το πρώτο σημάδι μόλυνσης μπορεί να τα σώσει και θα πρέπει να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας στον κήπο σας.

Έχετε αντιμετωπίσει ασθένειες στα φυτά μπεργκένια σας; Εάν ναι, ενημερώστε μας πώς τα πήγαν στην παρακάτω ενότητα σχολίων.

Και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της bergenia στον κήπο σας, ανατρέξτε στους παρακάτω οδηγούς:Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα λουλούδια Bergenia 25 από τις καλύτερες ποικιλίες Bergenia για τον κήπο Πώς να αναγνωρίσετε και να ελέγξετε τα παράσιτα Bergenia

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.