Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα γεράνια κήπου

Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα γεράνια κήπου Το γεράνι του κήπου, ή ζωνικό γεράνι, Pelargonium x hortorum, γνωστό και ως ετήσιο, κοινό, πέταλο, κηπευτικό ή πελαργό, είναι ένα ποώδες αειθαλές στην οικογένεια των Geraniaceae.

Ένα πολυετές στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 10-11, το Pelargonium x hortorum μπορεί να καλλιεργηθεί ως ετήσιο αλλού. Είναι κατάλληλο για κρεβάτια, μπορντούρες και δοχεία και μπορεί να ξεχειμωνιάσει σε εσωτερικούς χώρους ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Η σημερινή χρωματική παλέτα περιλαμβάνει αποχρώσεις του πορτοκαλί, του ροζ, του μωβ, του κόκκινου, του λευκού, καθώς και ποικιλίες δίχρωμων και διπλών πετάλων.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Όταν μεγάλωνα, κάθε άνοιξη ερχόταν η ετήσια πώληση γερανιού.

Σε αυτήν την εκδήλωση, όλοι οι μαθητές της μπάντας, της χορωδίας και της ορχήστρας κλήθηκαν να περπατήσουν από πόρτα σε πόρτα στη γειτονιά μας, παίρνοντας παραγγελίες για τα χρώματα που ήταν διαθέσιμα τότε: ροζ, κόκκινο και λευκό.

Αυτός που πούλησε τα περισσότερα φυτά κέρδισε ένα βραβείο. Επειδή δεν κέρδισα ποτέ, δεν μπορώ να θυμηθώ τι ήταν!

Αφού κάναμε αγώνες γύρω-γύρω προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τις πωλήσεις των συμμαθητών μας, σύντομα ξανακάναμε τα βήματά μας με γλάστρες με λουλούδια χωμένα στα βαγόνια μας, τα καλάθια ποδηλάτων και το οικογενειακό station wagon, αν ήμασταν τυχεροί.

Ως δια μαγείας, λουλούδια εμφανίστηκαν στις μπροστινές αυλές για έξι τετραγωνικά μίλια.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε το κλασικό γεράνι κήπου στην αυλή σας.

Τι θα μάθετε

Τι είναι τα γεράνια κήπου; Πολλαπλασιασμός Πώς να αναπτυχθεί Συμβουλές καλλιέργειας Συντήρηση ποικιλίες και σειρές για επιλογή διαχείρισης παρασίτων και ασθενειών Βέλτιστες χρήσεις Γρήγορη αναφορά Οδηγός καλλιέργειας

Διαβάστε παρακάτω για να γνωρίσετε έναν αξιόπιστο ανθιστή που σίγουρα θα αγαπήσετε.

Τι είναι τα γεράνια κήπου;

Το Pelargonium x hortorum (Pelargonium x hybrida) είναι ένας γενικός όρος για τις καλλιεργούμενες διαειδικές υβριδικές διασταυρώσεις διαφορετικών ειδών Pelargonium – κυρίως το ζωνικό γεράνι, P. zonale και το κόκκινο γεράνι, P. inquinans.

Η «ζώνη» της ζώνης αναφέρεται σε μια χρωματική λωρίδα στις επιφάνειες των φύλλων, παράλληλη με τα χτενισμένα περιθώρια. Γενικά πράσινο ή μοβ, μπορεί επίσης να είναι ανοιχτό ή σκούρο.

Υπάρχουν επίσης ασυνήθιστες παραλλαγές, όπως το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο του Pelargonium x hortorum «Tricolor».

Τα φύλλα με ταινίες είναι γενικά πράσινα έως σκούρα πράσινα, θολά και έχουν ένα πικάντικο άρωμα, ειδικά όταν συνθλίβονται ή τρίβονται.

Τα παχιά, διακλαδιζόμενα στελέχη είναι εμφανώς ουλωμένα εκεί όπου οι μίσχοι έχουν πέσει. Τα ύψη κυμαίνονται από ένα έως τρία πόδια ύψος και εξίσου πλάτος, ανάλογα με την ποικιλία.

Από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τον πρώτο παγετό, επιδεικτικές ταξιανθίες από στρογγυλές συστάδες ανθέων σχηματίζονται στην κορυφή λεπτών μίσχων.

Καθώς τα λουλούδια ξεθωριάζουν και μαραίνονται, σχηματίζουν επιμήκεις, βελονοειδείς λοβούς που μοιάζουν με τους πελαργούς, και το όνομα Pelargonium προέρχεται από το ελληνικό pelargos, που σημαίνει πελαργός. Hortum είναι λατινικά για κήπο.

Τα φυτά έχουν τυπικά μια συνήθεια ανάπτυξης θάμνων, αν και υπάρχουν ορισμένες παραλλαγές. Σε τροπικές περιοχές, οι μίσχοι μπορεί να γίνουν ξυλώδεις.

Ευδοκιμούν σε ηλιόλουστη τοποθεσία, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από τη σκιά στις πιο ζεστές περιοχές.

Το έδαφος πρέπει να είναι οργανικά πλούσιο, υγρό αλλά όχι μουσκεμένο και να στραγγίζει καλά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτά τα φυτά δεν αρέσουν τα βρεγμένα πόδια ή τα φύλλα με υγρασία, δύο προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν μυκητιακές ασθένειες.

Αναφέρω τον μπαμπά μου εδώ, γιατί πριν από χρόνια προσπάθησε να μεγαλώσει αυτά τα φυτά ως πολυετή στη Φλόριντα, θυμίζοντας τα μονοετή μας στο σπίτι. Είτε λόγω κακής αποστράγγισης είτε λόγω κακής απόστασης, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν την επίμονη υγρασία και τις βροχοπτώσεις ή τους περιστασιακούς παγετούς.

Πόσο θα του άρεσε να δοκιμάσει μερικές από τις σημερινές ποικιλίες!

Αρχικά ταξινομημένα στο γένος Geranium, τα ζώνες ή τα γεράνια κήπου επαναπροσδιορίστηκαν στο γένος Pelargonium το 1700, όταν η καλλωπιστική καλλιέργεια ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Ωστόσο, το όνομα «γεράνι» είχε γίνει τόσο εδραιωμένο στην κοινή χρήση που ακόμη και σήμερα, δεν ονομάζουμε αυτά τα φυτά «πελαργόνια», όπως θα απαιτούσε η σωστή ονοματολογία.

Γιατί έχει σημασία αυτό, ρωτάτε;

Επειδή υπάρχουν και άλλα συναρπαστικά Pelargoniums για εξερεύνηση, όπως ο κισσός γεράνι , P. peltatum.

Και επειδή το αληθινό Geranium, ο ανθεκτικός γερανοφόρος ράβδος , προσφέρει τη δική του υπέροχη ποικιλία χρωμάτων και χειμερινή αντοχή στις Ζώνες 4-9.

Διάδοση

Υπάρχουν δύο μέθοδοι πολλαπλασιασμού που χρησιμοποιούνται από τους εμπορικούς καλλιεργητές: από σπόρο και βλαστικό.

Τα γεράνια με σπόρους καλλιεργούνται από F1 ή υβριδικούς σπόρους πρώτης γενιάς και συνήθως φτάνουν σε ύψος 12 έως 18 ίντσες. Τα λουλούδια έχουν μία μόνο σειρά από πέταλα.

Οι ποικιλίες σπόρων συχνά θεωρούνται κατώτερες από εκείνες που πολλαπλασιάζονται με βλάστηση, επειδή τείνουν να έχουν μικρότερες κεφαλές λουλουδιών και η μονή σειρά των πετάλων μπορεί να μην αντέχει τον δυνατό αέρα και τη βροχή. Ωστόσο, όπως θα ανακαλύψετε στην ενότητα ποικιλιών παρακάτω, υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Οι κτηνοτρόφοι φυτών έχουν αναπτύξει τις λεγόμενες «σχεδιαστικές ποικιλίες» με ημιδιπλές ή διπλές σειρές πετάλων που φτάνουν σε ύψος έως και τρία πόδια. Αυτά πολλαπλασιάζονται μέσω μοσχευμάτων και παράγουν κλώνους του μητρικού φυτού. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα φυτά δεν παράγουν βιώσιμους σπόρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τα γεράνια σας από σπόρους ή παίρνοντας ένα μόσχευμα από ένα υπάρχον φυτό.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αγοράσετε φυτά από το φυτώριο της περιοχής σας στο στάδιο του σπορόφυτου ή της εγκατάστασης. Αυτά τα φυτά είτε θα αναπτυχθούν από σπόρους είτε θα πολλαπλασιαστούν με βλάστηση.

Ας δούμε κάθε μέθοδο διάδοσης.

Από το Seed

Για να ξεκινήσετε τα γεράνια από σπόρους, αγοράστε σπόρους F1 από έναν αξιόπιστο προμηθευτή. Μην προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε σπόρους από ένα υπάρχον φυτό καθώς η δεύτερη γενιά δεν θα αναπτυχθεί πιστή στο μητρικό φυτό.

Σύμφωνα με ειδικούς στο Iowa State University Extension and Outreach , θα πρέπει να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους στα μέσα Φεβρουαρίου για να έχετε ένα άλμα στις 13 έως 15 εβδομάδες που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν.

Μπορείτε να σπείρετε σπόρους σε εξωτερικούς χώρους στις Ζώνες 10 έως 11 ανά πάσα στιγμή.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαραίτητες για την πρόληψη της απόσβεσης , μιας μυκητιακής ασθένειας που προκαλεί τον ξαφνικό θάνατο των φυταρίων.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα αποστειρωμένο, χωρίς χώμα μέσο γλάστρας, όπως το Espoma, που διατίθεται μέσω του Amazon και να καθαρίζετε δοχεία ή δίσκους σπόρων που στραγγίζουν καλά.

Espoma Soilless Μίγμα έναρξης

Γεμίστε τα δοχεία περίπου 1/2 έως μία ίντσα κάτω από τα χείλη της κατσαρόλας.

Πριν από τη σπορά, τρίψτε απαλά τους σπόρους με μια σμύριδα για να σπάσουν οι σπόροι των σπόρων.

Τοποθετήστε τους σπόρους σε απόσταση δύο έως τριών ιντσών μεταξύ τους σε μεγαλύτερα δοχεία ή έναν σπόρο ανά κελί και μετά βίας καλύψτε τους με 1/4 ίντσας μέσου για γλάστρα.

Μουλιάστε καλά τα δοχεία για να κορεστεί το μέσο της γλάστρας και καλύψτε τα με διαφανές πλαστικό περιτύλιγμα.

Για να εξασφαλιστεί η βλάστηση, η θερμοκρασία του εδάφους δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 75°F, επομένως τοποθετήστε τα δοχεία μακριά από το άμεσο ηλιακό φως σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία ημέρας 70-75°F και 60-65°F τη νύχτα.

Ποτίστε όταν το μέσο της γλάστρας είναι στεγνό, θέλετε να το διατηρήσετε υγρό αλλά όχι βρεγμένο.

Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη όταν δείτε τα πρώτα βλαστάρια.

Μετά τη βλάστηση, οι κηπουροί της Πολιτείας της Αϊόβα συνιστούν την τοποθέτηση δοχείων τέσσερις έως έξι ίντσες κάτω από ένα φως φθορισμού 40 watt για 12 έως 16 ώρες την ημέρα.

Όταν τα σπορόφυτα έχουν ένα σύνολο αληθινών φύλλων, αραιώστε τα εκτός εάν αναπτύσσονται σε μεμονωμένα κύτταρα. Επιλέξτε το πιο δυνατό σε κάθε δοχείο για να το κρατήσετε και τραβήξτε προς τα πάνω ή κόψτε το υπόλοιπο.

Εναλλακτικά, τοποθετήστε όλα τα σπορόφυτα σε μεμονωμένες γλάστρες διαμέτρου έξι ιντσών γεμάτες με μέσο γλάστρας χωρίς χώμα.

Αυτή τη στιγμή, μπορείτε να αραιώσετε το λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου και να το εφαρμόσετε στα σπορόφυτα κάθε δύο εβδομάδες.

Αφού περάσει όλος ο κίνδυνος παγετού, εγκλιματίστε τα αναπτυσσόμενα φυτά στην ύπαιθρο σταδιακά, αφήνοντάς τα για λίγες ώρες κάθε μέρα, για περίπου μία εβδομάδα, πριν τα μεταφυτέψετε στον κήπο ή τα δοχεία.

Τα φυτά πρέπει να ανθίζουν 13 έως 15 εβδομάδες μετά τη σπορά των σπόρων.

Από τα μοσχεύματα

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε νέα φυτά παίρνοντας μοσχεύματα βλαστών από υπάρχοντα φυτά.

Είναι καλύτερο να παίρνετε μοσχεύματα από φρέσκια πράσινη βλάστηση, αντί για παλιούς ξυλώδεις μίσχους. Οι καλύτερες στιγμές για να το κάνετε αυτό είναι στις αρχές της άνοιξης ή αμέσως μετά από μια νέα έκρηξη ανάπτυξης μετά την ανθοφορία.

Απολυμάνετε ένα κοφτερό μαχαίρι και κάντε μια καθαρή τομή περίπου έξι ίντσες κάτω από την άκρη του στελέχους, κατά προτίμηση ακριβώς πάνω από έναν κόμβο φύλλου. Αυτό βοηθά στην τόνωση του υπάρχοντος φυτού να αναπτύξει νέο φύλλωμα.

Κόψτε όλα εκτός από τα κορυφαία φύλλα στα σημεία προέλευσής τους, ώστε να έχετε ένα μήκος γυμνού στελέχους περίπου τέσσερις ίντσες.

Τοποθετήστε το κόψιμο σε ένα καθαρό, διαφανές δοχείο. Γεμίστε το δοχείο με τρεις έως τέσσερις ίντσες νερό, διασφαλίζοντας ότι το νερό δεν έρχεται σε επαφή με τα φύλλα στην κορυφή του στελέχους.

Επιλέξτε μια τοποθεσία μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και αλλάξτε το νερό καθημερινά για να το διατηρήσετε φρέσκο.

Σε περίπου ένα μήνα, θα αρχίσετε να βλέπετε ρίζες να αναπτύσσονται από το κάτω μέρος του στελέχους.

Περιμένετε μέχρι να εδραιωθούν καλά οι ρίζες, περίπου μία έως δύο ίντσες μήκους, προτού μεταφυτεύσετε το κομμένο ριζωμένο στέλεχος στη θέση της επιλογής σας.

Εναλλακτικά, αντί να το βάζετε σε νερό, μπορείτε να ξεκινήσετε την κοπή σας σε αποστειρωμένο, χωρίς χώμα, μέσο γλάστρας.

Οι επαγγελματίες του Πανεπιστημίου Purdue Extension συνιστούν ένα αποστειρωμένο, χωρίς χώμα μέσο γλάστρας με προσθήκη βερμικουλίτη ή περλίτη, για να διατηρείται ευάερο και ευνοϊκό για το σχηματισμό ριζών.

Όταν έχετε πάρει το μοσχεύμα σας όπως περιγράφεται παραπάνω, βρέξτε το κομμένο άκρο και βουτήξτε το σε κονιοποιημένη ορμόνη ριζοβολίας.

Κάντε μια τρύπα τριών έως τεσσάρων ιντσών στο μέσο της γλάστρας και τοποθετήστε το στέλεχος μέσα σε αυτό.

Στερεώστε το χώμα με ασφάλεια γύρω από το στέλεχος και τοποθετήστε το σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν μεταξύ 65-75°F.

Διατηρήστε το μέσο της γλάστρας υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Μην το αφήνετε ποτέ να στεγνώσει τελείως.

Οι ρίζες από κάτω μεγαλώνουν πρώτα, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να παρατηρήσετε την ανάπτυξη των φυλλωμάτων στην κορυφή. Όταν βλέπετε νέα πράσινη ανάπτυξη, είναι ώρα να φυτέψετε το ριζωμένο στέλεχος.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο ριζοβολίας μοσχευμάτων γερανιού σε αυτόν τον οδηγό .

Μεταφύτευση

Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με σπορόφυτα, ριζωμένα μοσχεύματα (που ονομάζονται βύσματα) ή εγκατεστημένα φυτά από το φυτώριο της περιοχής σας.

Για τη μεταφύτευση, επιλέξτε μια τοποθεσία με οργανικά πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και δουλέψτε το σε μια εύθρυπτη συνοχή σε βάθος τουλάχιστον οκτώ ιντσών.

Εναλλακτικά, γεμίστε το δοχείο της επιλογής σας με χώμα για γλάστρα καλής ποιότητας.

Επιλέξτε μια γλάστρα που μπορεί να φιλοξενήσει ένα ώριμο πλάτος μεταξύ ενός και τριών ποδιών, ανάλογα με το ώριμο μέγεθος του φυτού σας, και με βάθος τουλάχιστον οκτώ ιντσών, για να δώσει στις ρηχές ρίζες άφθονο χώρο για να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά και νερό.

Τοποθετήστε το βύσμα, το σπορόφυτο ή το φυτό στο ίδιο βάθος που ήταν στο αρχικό του δοχείο.

Τραβήξτε καλά το χώμα και ποτίστε καλά.

Αν έχετε φυτέψει σε δοχείο, ποτίστε μέχρι να τελειώσει από τον πάτο και μετά ποτίστε για δεύτερη φορά.

Πώς να αναπτυχθεί

Όταν φυτεύετε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στον κήπο είτε σε δοχεία, επιλέξτε μια θέση ηλιοθεραπείας . Για περιοχές με καυτά καλοκαίρια, ένα σημείο με λίγη απογευματινή σκιά είναι το καλύτερο.

Το έδαφος του κήπου σας πρέπει να είναι μέτρια γόνιμο και να στραγγίζει καλά. Το ιδανικό pH είναι μεταξύ 6,0 και 6,5.

Πραγματοποιήστε δοκιμή εδάφους εάν είναι απαραίτητο, για να προσδιορίσετε εάν χρειάζονται τροποποιήσεις. Χρησιμοποιήστε ένα υλικό γλάστρας καλής ποιότητας για την κηπουρική σε δοχεία.

Διαστημικά φυτά σε απόσταση οκτώ έως 12 ιντσών μεταξύ τους στον κήπο και έξι έως οκτώ ιντσών μεταξύ τους σε δοχεία.

Εφαρμόστε ένα ισορροπημένο λίπασμα 20-20-20 (NPK) ανά συσκευασία οδηγίες τη στιγμή της μεταφύτευσης στον κήπο και χρησιμοποιήστε μια υδατοδιαλυτή φυτική τροφή για δοχεία. Συνεχίστε τις μηνιαίες εφαρμογές καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πότισμα νέων μοσχευμάτων για να τα βοηθήσετε να δημιουργήσουν υγιή ριζικά συστήματα.

Στα ώριμα φυτά δεν αρέσουν τα «βρεγμένα πόδια», αλλά πρέπει να ποτίζονται πριν στεγνώσει τελείως το έδαφος. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν μετρητή υγρασίας ως οδηγό .

Εάν βρίσκεστε σε μια ζεστή περιοχή, προσθέστε ένα στρώμα σάπια φύλλα δύο ιντσών γύρω από το φυτό για να κρυώσει το έδαφος, να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και να προωθήσει την καλή αποστράγγιση.

Για όσους καλλιεργούν γεράνια σε πιο δροσερές περιοχές, θα χαρείτε να μάθετε ότι μπορείτε να ξεχειμωνιάσετε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους.

Μια άλλη επιλογή που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους καλλιεργητές μονοετών φυτών είναι να βυθίσουν τα φυτά σε γλάστρες στο έδαφος του κήπου μέχρι τα χείλη τους για την άνοιξη και το καλοκαίρι και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν το φθινόπωρο έως το χειμώνα σε εσωτερικούς χώρους.

Συμβουλές ανάπτυξης

Η καλλιέργεια γερανιών είναι εύκολη όταν θυμάστε αυτά τα απαραίτητα:Παρέχετε μια τοποθεσία με πλήρη ήλιο ή απογευματινή σκιά στις πιο ζεστές περιοχές. Φυτέψτε στο διάστημα οκτώ έως 12 ίντσες στον κήπο και έξι έως οκτώ ίντσες σε δοχεία για να μεγιστοποιήσετε τη ροή του αέρα και να εμποδίσετε τη συσσώρευση υγρασίας. Εφαρμόστε ένα στρώμα σάπια φύλλα δύο ιντσών για να κρυώσει το έδαφος, να διευκολύνει την απορρόφηση υγρασίας και να εμποδίσει τον υπερκορεσμό. Ποτίστε πριν στεγνώσει τελείως το έδαφος, αλλά μην το αφήσετε να υπερκορεσθεί.

Συντήρηση

Το Perlagonium x hortorum είναι φυτά χαμηλής συντήρησης που δεν θα σας πάρουν πολύ χρόνο και θα σας ανταμείψουν με άφθονα άνθη.

Για να ενθαρρυνθεί η επαναλαμβανόμενη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, οι κεφαλές των νεκρών ανθέων. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε ολόκληρους μίσχους ή ταξιανθίες στα σημεία προέλευσής τους.

Ποτίστε τον κήπο και τα δοχεία πριν στεγνώσει τελείως το χώμα. Να θυμάστε ότι τα δοχεία στεγνώνουν πιο γρήγορα από το αλεσμένο χώμα, γι’ αυτό ελέγχετε τακτικά.

Φροντίστε να ποτίζετε στο επίπεδο του εδάφους για να αποφύγετε το βρέξιμο του φυλλώματος, ένας κοινός παράγοντας που συμβάλλει στη μυκητίαση.

Κόψτε το αποχρωματισμένο ή κατεστραμμένο φύλλωμα για να αποτρέψετε παράσιτα και ασθένειες.

Τσιμπήστε τις αναπτυσσόμενες άκρες των στελεχών για να ενθαρρύνετε την πιο συμπαγή ανάπτυξη όπως θέλετε.

Λιπαίνετε μηνιαίως καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με ένα ισορροπημένο λίπασμα 20-20-20 (NPK) στον κήπο και μια υδατοδιαλυτή τροφή για φυτά εσωτερικού χώρου, εάν μεγαλώνετε σε δοχεία.

Όταν καλλιεργείτε φυτά ως πολυετή φυτά στις Ζώνες 10 και 11, μπορεί να θέλετε να τα κόβετε κατά το ένα τρίτο κάθε άνοιξη για να αποτρέψετε το να γίνουν ξυλώδη.

Ποικιλίες και σειρές προς επιλογή

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες σειρές ποικιλιών Pelargonium x hortorum.

Κάθε σειρά αντιπροσωπεύει σκόπιμες προσπάθειες των κτηνοτρόφων να αναπτύξουν επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως το άρωμα, τον αριθμό των πετάλων, τις ανοχές στη θερμότητα και το έδαφος και το μέγεθος.

Σε κάθε δεδομένη σειρά, θα βρείτε μια σειρά από υπέροχα χρώματα υπογραφής.

Εδώ είναι μερικά για να σας ανοίξουν την όρεξη:

Calliope™

Οι σειρές Calliope που εκτρέφονται για ανθεκτικότητα είναι μια διασταύρωση ζωνών (P. zonale) και γερανιού κισσού (P. peltatum). Τα ημι-διπλά πέταλά τους κρατούν τα δικά τους σε έντονες βροχοπτώσεις και χειρίζονται τη ζέστη και την ξηρασία με την ίδια ευαισθησία.

Calliope™ Σκούρο κόκκινο

Το Calliope™ Dark Red είναι ένα μέλος της σειράς. Διαθέτει βελούδινα κόκκινα άνθη πάνω από φυτά 12 έως 24 ιντσών με φύλλα που μοιάζουν με κισσό και είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα κάλυμμα.

Αναμένετε εξάπλωση από 18 έως 20 ίντσες.

Μπορείτε να βρείτε φυτά της σειράς Calliope™ διαθέσιμα από την Burpee .

Maverick™

Αγαπημένη από το Τέξας, αυτή η σειρά προσφέρει συμπαγή φυτά με μεγάλα κεφάλια λουλουδιών, σε αντίθεση με πολλές ποικιλίες σπόρων, και μια συνήθεια ανάπτυξης «ανοιχτού φυτού» που επιτρέπει στον ήλιο να φτάσει σε όλο το φύλλωμα.

Και ενώ τα λουλούδια έχουν μια σειρά από πέταλα που μπορεί να μην αντέχουν τη δυνατή βροχή και τον άνεμο, καθώς και τις ημιδιπλές και διπλές βλαστικές ποικιλίες, έχουν άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά όπως η ανοχή σε μια ποικιλία εδαφών, καθώς και συνθήκες ζέστης και ξηρασίας.

Maverick™ Orange

Το Maverick™ Orange είναι μόνο μία απόχρωση σε αυτή τη σειρά. Έχει ζωηρά άνθη πορτοκαλιάς πάνω από φυτά 12 έως 18 ιντσών με έκταση 15 ιντσών, καθιστώντας το ιδανικό για κηπουρική σε δοχεία.

Βρείτε τώρα τους σπόρους της σειράς ‘Maverick™’ από την True Leaf Market σε ποικιλία χρωμάτων.

Pinto™

Αυτή η σειρά παράγει κεφαλές λουλουδιών πέντε ιντσών σε φυτά που εκτρέφονται για να αντέχουν το φτωχό έδαφος, τη ζέστη και την ξηρασία.

Pinto™ Premium Coral

Πλούσια κορεσμένα σε χρώματα Pinto™ Premium Coral είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές χρωμάτων.

Τα ύψη κυμαίνονται από 12 έως 18 ίντσες, με εξάπλωση περίπου 12 ίντσες.

Βρείτε σπόρους Pinto™ Premium Series που διατίθενται από την True Leaf Market  σε μια σειρά αποχρώσεων.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Τα υγιή φυτά δεν υποφέρουν συνήθως από παράσιτα ή ασθένειες.

Ωστόσο, ο υπερκορεσμός, η ανεπαρκής αποστράγγιση, το υπερβολικό νερό στα φύλλα ή/και η κακή απόσταση μεταξύ των φυτών μπορεί να τα καταστήσει ευάλωτα σε παράσιτα και μυκητιακές ασθένειες.

Τα παράσιτα που πρέπει να προσέχετε είναι:Aphids Caterpillars Mealybugs Ακάρεα αράχνης Λευκές μύγες

Μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεπλύνετε τα έντομα με ένα ρεύμα νερού από τον εύκαμπτο σωλήνα . Εάν αυτό δεν κάνει τη δουλειά, μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε ένα εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem.

Τα παράσιτα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, επομένως δεν θέλετε να τα αγνοήσετε.

Πιθανές ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν:

Η λοίμωξη του βοτρύτη, γνωστή και ως γκρίζα μούχλα, προκαλείται από τον μύκητα Botrytis cinerea και συνήθως ξεκινά με κηλίδες ή αλλοιώσεις στο φύλλωμα ή μια γκρίζα μούχλα στα άνθη.

Η κηλίδα στα φύλλα προκαλείται από διάφορους μύκητες του γένους Alternaria. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρες καφέ κηλίδες στο φύλλωμα που φαίνεται να είναι εμποτισμένο με νερό. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αυτές οι κηλίδες μπορεί να περιβάλλονται από ένα κίτρινο φωτοστέφανο ιστού που πεθαίνει.

Η σήψη της ρίζας γνωστή και ως blackleg, είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από το Pythium spp. Στη βάση του στελέχους εμφανίζονται καφέ αλλοιώσεις που σταδιακά μαυρίζουν σκοτώνοντας το φυτό.

Χρησιμοποιήστε τις καλύτερες πρακτικές κηπουρικής για να αποφύγετε αυτές τις μυκητιασικές καταστάσεις. Αφαιρέστε το προσβεβλημένο φυτικό υλικό και εφαρμόστε ένα μυκητοκτόνο όπως χρειάζεται. Για να αποτρέψετε την εξάπλωση, πετάξτε τυχόν άρρωστα φυτικά υπολείμματα στα σκουπίδια.

Καλύτερες χρήσεις

Τα γεράνια κήπου είναι υπέροχα φυτά κλινοστρωμνής, με την προϋπόθεση ότι τα τοποθετείτε κατάλληλα ώστε να επιτρέπεται η καλή ροή αέρα και να εμποδίζεται η συσσώρευση υγρασίας που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακές ασθένειες.

Ταιριάζουν επίσης όταν ψάχνετε για καλοκαιρινό λουλούδι για μπορντούρες.

Επίσης στο σπίτι σε δοχεία, λόγω των ρηχών ριζών τους και της συμπαγούς φύσης τους, αποτελούν βασικό στοιχείο παραθύρου καθώς και κορυφαία επιλογή για κρεμαστά καλάθια.

Δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με φούξια , λομπέλια , μέλη της οικογένειας των κωνοφόρων και άλλα γεράνια για εντυπωσιακές μικτές ομάδες.

Εκτός από την εξωτερική χρήση, το Pelargonium x hortorum είναι ένα εξαιρετικό φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ψυχρές περιοχές, καθώς τα φυτά μπορούν να ξεχειμωνιαστούν σε εσωτερικούς χώρους.

Θεωρείται από καιρό φίλος του κηπουρού, η έντονη μυρωδιά των φύλλων, ειδικά όταν συνθλίβονται ή τρίβονται, απωθεί τα φυτοφάγα παράσιτα όπως τα κουνέλια. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην απώθηση των ιαπωνικών σκαθαριών .

Φαίνεται ότι όταν τα ζωύφια τσιμπολογούν τα φύλλα, πέφτουν σε κατάσταση μέθης , καθιστώντας τα εύκολη λεία για τα πουλιά και άλλα άγρια ​​ζώα που τρώνε σκαθάρια.

Οδηγός ανάπτυξης γρήγορης αναφοράς

Τύπος φυτού: Ποώδες πολυετές Άνθος / Χρώμα φυλλώματος: Πορτοκαλί, ροζ, κόκκινο, βιολετί, λευκό/πράσινο με ζωνικές οριοθετήσεις Εγγενές: Καλλιεργημένο υβρίδιο ειδών πελαργόνιου Νότιας Αφρικής Συντήρηση: Χαμηλή ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA): 10-11 Τύπος εδάφους: Ανθισμένο οργανικά χρονικά πλούσιο / Εποχή: Τέλη άνοιξης έως παγετός pH εδάφους: 6,0-6,5 Έκθεση: Πλήρης ήλιος, μερική σκιά Στράγγιση εδάφους: Καλή στράγγιση Διάσταση: 8-12 ίντσες Φύτευση συντροφιάς: Κωνοφόρα, φούξια, λομπέλια, άλλα γεράνια Βάθος φύτευσης: 1/4 ίντσα (σπόροι) βάθος ρίζας (μεταμόσχευση) Χρήσεις: Κρεβάτια, μπορντούρες, δοχεία, κουτιά παραθύρων Ύψος:1-3 πόδια Παραγγελία: Geraniales Εξάπλωση: 1-3 πόδια Οικογένεια: Geraniaceae Ανάγκες σε νερό: Μέτρια Γένος: Pelargonium Ανοχή: ΞηρασίαΕίδος:x hortorum,Amon κάμπιες, αλευρώδεις κοριοί, ακάρεα, λευκές μύγες Κοινές ασθένειες: μυρμηγκιά βοτρύτη, κηλίδα στα φύλλα, σήψη ρίζας πύθιο

Αξιόπιστο, ανθεκτικό στις ασθένειες και διακοσμητικό

Είτε το καλλιεργήσετε σε ένα περιστρεφόμενο περίγραμμα είτε σε ένα διακοσμητικό σκάφος που κρέμεται από μια δοκό πέργκολας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το Pelargonium × hortorum σας θα γίνει αντιληπτό.

Με πλήρη ήλιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και λίγη συντήρηση, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το αξιόπιστο, ανθεκτικό στις ασθένειες κλασικό ως αειθαλές πολυετές στις Ζώνες 10 και 11 και ως ετήσιο σε όλες τις εύκρατες ζώνες.

Καλλιεργείτε γεράνια στον κήπο σας; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων και μη διστάσετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία!

Και για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια λουλουδιών στον κήπο σας, ανατρέξτε στους παρακάτω οδηγούς:Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε για ονειρικά δελφίνια 15 από τις καλύτερες αρωματικές ποικιλίες γερανιού Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το κοινό αλεπούδες Πώς να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το Agapanthus

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.