Πώς να καλλιεργήσετε το χειμερινό αλμυρό

Πώς να καλλιεργήσετε το χειμερινό αλμυρό Τα βότανα μπορούν να προσφέρουν μια εκπληκτική σειρά από οφέλη. Και το χειμωνιάτικο αλμυρό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Από τις έντονες γεύσεις και τα αρώματά τους μέχρι τις χρήσεις τους στον κήπο προσελκύοντας επικονιαστές και απωθώντας τα παράσιτα, αυτά τα φυτά είναι αγαπημένα τόσο από μάγειρες, κηπουρούς και βοτανολόγους.

Τα βότανα της κουζίνας όπως ο μαϊντανός , η ρίγανη , το δεντρολίβανο , το φασκόμηλο και το θυμάρι καλλιεργούνται συνήθως στον κήπο του σπιτιού, αλλά πολλοί λάτρεις χάνουν τις απολαύσεις του χειμωνιάτικου αλμυρού.

Συνδέουμε με προμηθευτές για να σας βοηθήσουμε να βρείτε σχετικά προϊόντα. Εάν αγοράσετε από έναν από τους συνδέσμους μας, ενδέχεται να κερδίσουμε προμήθεια.

Ένα πολυετές αειθαλές, το S. montana έχει πολύ μεγαλύτερη εποχή από το καλοκαιρινό αλμυρό του στενού ξαδέρφου του (S. hortensis) – για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα εδώ .

Χαμηλή συντήρηση και εύκολο στην ανάπτυξη, είναι επίσης μια ευέλικτη απόδοση στην κουζίνα – και η ευκολία που προσφέρει όλο το χρόνο είναι αυτό που δίνει στη S. montana την απαραίτητη κατάσταση στον κήπο μου. Ένα φρεσκοκομμένο κλωνάρι που προστίθεται σε μια κατσαρόλα με φασόλια ή στιφάδο που σιγοβράζει κάνει μια κρύα μέρα του χειμώνα να φαίνεται λίγο πιο ζεστή!

Ας εμβαθύνουμε στις αυξανόμενες λεπτομέρειες, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε μερικές μόνοι σας.

Τι θα μάθετε

Τι είναι το χειμωνιάτικο αλμυρό; Καλλιέργεια και ιστορία Πολλαπλασιασμός Τρόπος καλλιέργειας ποικιλιών για επιλογή Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών Σύντροφος Φύτευση Συγκομιδή και αποθήκευση Καλύτερες χρήσεις κήπου Συνταγές και ιδέες μαγειρικής Γρήγορη αναφορά Οδηγός καλλιέργειας

Τι είναι το χειμωνιάτικο αλμυρό;

Ένα αειθαλές πολυετές, χειμωνιάτικο αλμυρό είναι ένα χαμηλής ανάπτυξης, ημιξυλώδες βότανο της οικογένειας της μέντας, Lamiaceae , και είναι επίσης ευρέως γνωστό ως έρπουσα, ορεινή ή ισπανική αλμυρή.

Εγγενές στα εύκρατα κλίματα της μεσογειακής λεκάνης, σχηματίζει χαμηλούς αναπτυσσόμενους και πολυκλαδικούς τύμβους που αναπτύσσονται 8 έως 15 ίντσες σε ύψος, με εξάπλωση 12 έως 24 ίντσες.

Τα γυαλιστερά, 1 ίντσας φύλλα είναι πυκνά, λεπτά, ελαφρώς δερματώδη και πολύ αρωματικά, που εμφανίζονται απέναντι στους μίσχους. Μικρά, κομψά λουλούδια εμφανίζονται σε τερματικές ακίδες όλο το καλοκαίρι σε χρώματα μωβ, ροζ και λευκού.

Ανθεκτικά στο κρύο στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 6-9, αυτά τα φυτά αδρανούν το χειμώνα και μπορούν να χάσουν πολλά από τα ώριμα φύλλα τους κατά μήκος των άκρων του στελέχους. Αλλά νέα ανάπτυξη εμφανίζεται γρήγορα στα γυμνά στελέχη όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες και οι θερμότερες θερμοκρασίες επιστρέφουν.

Αλλά υπάρχουν πάντα πολλά μικρά, χρονών στελέχη που διατηρούν τα φύλλα τους όλο το χρόνο. Αυτά μπορείτε να τα μαζέψετε και να τα απολαύσετε για χειμερινό μαγείρεμα, όπως χρειάζεται.

Το στενά συγγενικό καλοκαιρινό είδος, S. hortensis, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ετήσιο, με λιγότερο έντονη και πιο φρέσκια γεύση από το S. montana.

Καλλιέργεια και Ιστορία

Ονομάστηκε εύστοχα, το αλμυρό προέρχεται από την παλιά λατινική ρίζα της λέξης sapor, η οποία έγινε η παλιά γαλλική γεύση – για νόστιμο ή αρωματικό. Η λέξη za’atar, το όνομα του δημοφιλούς (και γευστικού) μείγματος μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής, προέρχεται επίσης από την ίδια ρίζα.

Το S. montana έχει μια βαθιά, γήινη γεύση –πιπεράτη και πεύκο με πικάντικη ένταση– και έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως καρύκευμα.

Πολλά απαρχαιωμένα κείμενα μιλούν για τη χρήση του ως καρύκευμα και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ήταν ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος που συνέστησε τη φύτευσή του κοντά σε κυψέλες και στο «The Complete Herbal», ο Nicolas Culpeper το προτιμά ως διεγερτικό για να «τακτοποιήσει τα βαρετά πνεύματα».

Οι μεσαιωνικοί περιφραγμένοι κήποι, που εισήχθησαν στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους, καλλιεργούσαν τόσο τα καλοκαιρινά όσο και τα χειμερινά είδη και χρησιμοποιούνταν για να γεμίζουν κρέατα και πουλερικά.

Οι Γερμανοί ανακάλυψαν ότι τα φρέσκα κλωνάρια που προστέθηκαν σε μια κατσαρόλα με φασόλια τα έκαναν πιο εύκολο στην πέψη. Σήμερα, εξακολουθεί να αναφέρεται ως το «βότανο φασολιών», ή Bohenkraut στα γερμανικά.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής επέκτασης του δέκατου έκτου και του 17ου αιώνα, Γάλλοι και Άγγλοι σχεδιαστές κήπων της εποχής συνέστησαν τη φύτευση αυτού του βοτάνου για το άρωμά του. Αυτό ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στους νέους «κήπους της απόλαυσης» που ήταν δημοφιλείς στους νεόπλουτους.

Το χειμωνιάτικο αλμυρό εισήχθη στις ΗΠΑ από Ευρωπαίους αποίκους το 1800.

Διάδοση

Το χειμερινό αλμυρό μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα σπόρων ή μίσχων.

Από το Seed

Σπείρετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό σας, σπέρνοντας ελαφρά στην επιφάνεια των δίσκων που περιέχουν ένα προετοιμασμένο αρχικό υλικό. Μην τα σκεπάζετε με χώμα, γιατί χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι οι σπόροι βλαστάνουν σε 10-14 ημέρες.

Διατηρήστε το έδαφος υγρό αλλά όχι υγρό. Όταν τα σπορόφυτα έχουν τουλάχιστον τέσσερα σετ αληθινών φύλλων, μεταφυτέψτε τα σε δοχεία ή στον κήπο με βότανα – με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Χειριστείτε απαλά για να μειώσετε το σοκ από τη μεταμόσχευση.

Από Μοσχεύματα Στελέχους

Για πολλαπλασιασμό μέσω μοσχευμάτων, πάρτε μοσχεύματα 4 έως 6 ιντσών την άνοιξη ή το φθινόπωρο και αφαιρέστε τα φύλλα από το κάτω μέρος 2 ίντσες.

Βουτήξτε τα κομμένα άκρα σε μια κονιοποιημένη ορμόνη ριζοβολίας και τοποθετήστε τα σε μικρές γλάστρες με υγρή άμμο ή σε ένα προετοιμασμένο αρχικό μείγμα σπόρων τροποποιημένο με 1/3 άμμο.

Μόλις σχηματιστούν οι ρίζες, σε περίπου 4 έως 6 εβδομάδες, μεταφυτέψτε στον κήπο ή σε μεγαλύτερα δοχεία.

Κατά Μεραρχία

Η διαίρεση των ριζών είναι επίσης μια επιλογή και είναι μια καλή επιλογή για τη γήρανση φυτών που καλλιεργούνται σε δοχεία και πρέπει να αναζωογονηθούν.

Την άνοιξη, αφαιρέστε τα φυτά από τα δοχεία τους και κόψτε περίπου το ένα τρίτο των τυχόν τυλιγμένων ή δεμένων ριζών.

Διαχωρίστε τη ρίζα σε τρίτα ή τέταρτα, διασφαλίζοντας ότι κάθε τμήμα έχει ένα υγιές κομμάτι ρίζας και μίσχους με πράσινα φύλλα προσκολλημένα.

Αφαιρέστε το ένα τρίτο της κορυφαίας ανάπτυξης και κόψτε τυχόν νεκρούς ή κατεστραμμένους μίσχους και φύλλα.

Φυτέψτε ξανά σε δοχεία ή απευθείας στον κήπο. Μάθετε περισσότερα για τη διαίρεση των πολυετών φυτών εδώ .

Πώς να αναπτυχθεί

Η S. Montana απαιτεί μια πλήρη ηλιόλουστη τοποθεσία.

Αυτό το βότανο προτιμά το έδαφος με ουδέτερο pH 6,0-8,0 που είναι καλά στραγγιζόμενο και μέτρια γόνιμο.

Εμπλουτίστε το έδαφος φύτευσης με ένα μείγμα 1/3 οργανικής ύλης όπως παλαιωμένο λίπασμα ή καλά σάπια κοπριά και 1/3 χοντρή άμμο ή τρίμμα για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

Επιλέξτε ένα μέρος όπου τα φυτά μπορούν να παραμείνουν ανενόχλητα και προετοιμάστε τρύπες φύτευσης 8 έως 10 ίντσες μεταξύ τους, διπλάσιο πλάτος και λίγο βαθύτερο από τις ρίζες.

Ανακατέψτε λίγο οστεάλευρο στο σημείο φύτευσης για να ενθαρρύνετε την ισχυρή, υγιή ανάπτυξη των ριζών.

Τοποθετήστε τα φυτά στη θέση τους και γεμίστε τρύπες με το μείγμα φύτευσης, σφίγγοντας απαλά το χώμα στη θέση του πάνω από τις ρίζες.

Ποτίστε ελαφρά και παρέχετε τακτική υγρασία μέχρι να σταθεροποιηθεί. Μόλις τα φυτά εγκατασταθούν, σε 4 έως 6 εβδομάδες, αρκούν επίπεδα ξηρής έως μέτριας υγρασίας. Αφήστε το έδαφος να στεγνώσει μεταξύ των βαθιών ποτισμών δύο φορές την εβδομάδα. Για τα φυτά σε δοχεία, ποτίστε όταν η κορυφαία ίντσα του εδάφους είναι στεγνή.

Εφαρμόστε ένα κορυφαίο επίδεσμο οργανικής ύλης όπως κομπόστ την άνοιξη, αλλά αποφύγετε τα υγρά λιπάσματα – η γεύση του αλμυρού βελτιώνεται όταν καλλιεργείται σε άπαχο έδαφος.

Κόψτε νωρίς την άνοιξη πριν εμφανιστεί νέα ανάπτυξη, αφαιρώντας τα ξοδευμένα κεφάλια σπόρων της περασμένης σεζόν – ή περίπου το 1/3 της συνολικής ανάπτυξης.

Τα φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο έως περίπου 10°F. Εάν οι θερμοκρασίες στην περιοχή σας πέφτουν τακτικά σε αυτό το σημείο, επιλέξτε ένα προστατευμένο μέρος φύτευσης και παρέχετε κρύα μόνωση κατά τους χειμερινούς μήνες .

Ένα παχύ στρώμα άχυρου πάχους 4 έως 5 ιντσών απλωμένο πάνω από το στέμμα και μέχρι τη γραμμή σταγόνας θα βοηθήσει στην προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους ξηρούς ανέμους. Αφαιρέστε το σάπια φύλλα την άνοιξη.

Τα παλαιότερα φυτά μπορούν να γίνουν ξυλώδη και να επωφεληθούν από το τακτικό κλάδεμα για να ενθαρρύνουν τη νέα ανάπτυξη και μια πλήρη, θαμνώδη μορφή.

Τα φυτά είναι βραχύβια και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 4-5 χρόνια στον κήπο και κάθε 2-4 χρόνια εάν καλλιεργούνται σε δοχεία.

Εντός κτίριου

Για να φέρετε τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα, δώστε μια γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 12 ίντσες και παρόμοιο βάθος.

Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλάστρας τροποποιημένο με 1/3 χοντρή άμμο και βεβαιωθείτε ότι το έδαφος και η γλάστρα στραγγίζουν ελεύθερα.

Τοποθετήστε τα φυτά σε ένα δροσερό, ηλιόλουστο παράθυρο με τουλάχιστον 6 ώρες φως την ημέρα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε φως ανάπτυξης πλήρους φάσματος .

Ποτίστε ελαφρά όταν το πάνω μέρος του εδάφους είναι στεγνό και βεβαιωθείτε ότι τα φυτά βρίσκονται σε καλή απόσταση στη γλάστρα με άφθονη κυκλοφορία αέρα.

Ποικιλίες προς επιλογή

Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε χειμωνιάτικα αλμυρά στα περισσότερα παντοπωλεία, αλλά ορισμένα φυτώρια έχουν σπορόφυτα – εάν έχουν μεγάλη ποικιλία από βότανα. Μπορείτε να αγοράσετε φυτά και σπόρους ηλεκτρονικά από τις αξιόπιστες θυγατρικές μας.

Χειμερινά αλμυρά φυτά

Αν θέλετε να ξεκινήσετε, διατίθενται πακέτα με τρία χειμωνιάτικα αλμυρά φυτά από την Burpee .

Ή γιατί να μην ξεκινήσετε το δικό σας από σπόρους;

Χειμερινοί αλμυροί σπόροι

Μπορείτε να αγοράσετε πακέτα με 200 σπόρους από το David’s Garden Seeds μέσω του Amazon .

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Τόσο εύκολο στη φροντίδα, τα φυτά S. montana δεν έχουν να αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ασθένειας και τα περισσότερα παράσιτα τείνουν να το αποφεύγουν. Τα φυλλοβόλα, οι πίκλινοι και τα ακάρεα της αράχνης μπορούν να εμφανιστούν περιστασιακά, αλλά η ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν είναι γενικά ασήμαντη.

Φύτευση Companion

Το χειμωνιάτικο αλμυρό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για επικονιαστές όπως οι μέλισσες, και είναι ένα φυσικό φυτό κοντά σε κυψέλες για το εξαιρετικά αρωματισμένο, πευκόμελο που παράγεται.

Απωθεί τους σκόρους του λάχανου και μπορεί να φυτευτεί με οποιαδήποτε σταυρανθή λαχανικά για προστασία από παράσιτα.

Η φύτευση με φασόλια και κρεμμύδια λέγεται ότι βελτιώνει τη γεύση και των δύο. Επίσης, απωθεί τους μύκητες των φασολιών και όταν φυτευτεί στη βάση των τριαντάφυλλων, μπορεί να μειώσει την προσβολή αφίδων και ωιδίου.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Ως πολυετές, τα φύλλα μπορούν να μαζευτούν όλο το χρόνο, αν και η γεύση είναι συνήθως καλύτερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συγκομίστε τα κλαδάκια το πρωί, αφού στεγνώσει η δροσιά – τότε τα αιθέρια έλαιά τους είναι πιο ισχυρά και γευστικά.

Κόψτε μόνο από ώριμα κοτσάνια, αφήνοντας τουλάχιστον το μισό του μίσχου ανέπαφο για μελλοντική ανάπτυξη.

Αποθηκεύστε τα φρέσκα κλαδάκια σε ένα μικρό βαζάκι με νερό μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ή, τοποθετήστε τα στο ψυγείο όπου θα παραμείνουν φρέσκα για 10 έως 14 ημέρες.

Η γεύση είναι καλύτερη όταν χρησιμοποιείται φρέσκο, αλλά μπορείτε επίσης να στεγνώσετε τη συγκομιδή σας για μακροχρόνια αποθήκευση.

Για να στεγνώσετε, δέστε τα κοτσάνια με σπάγκο κουζίνας και κρεμάστε τα σε δροσερό, ευάερο μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ή, τοποθετήστε τα στελέχη στον αφυγραντήρα τροφίμων σας στη χαμηλότερη ρύθμιση, 95 έως 115°F για 1 έως 2 ώρες.

Δεν έχετε αφυδατωτή; Μπορείτε να μάθετε για τα καλύτερα μοντέλα από την αδελφή μας τοποθεσία, Foodal .

Μόλις στεγνώσουν, αφαιρέστε απαλά τα φύλλα από τους μίσχους και αποθηκεύστε τα ολόκληρα φύλλα σε ένα αεροστεγές δοχείο σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Αποθηκευμένα σωστά, τα αποξηραμένα φύλλα θα διαρκέσουν 3-4 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα για την αποξήρανση βοτάνων εδώ .

Για να διατηρήσετε την καλύτερη γεύση, συνθλίψτε τα φρέσκα φύλλα λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Τα φρέσκα κλωνάρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εμποτίσουν και να αρωματίσουν μαγειρικά έλαια και ξύδια.

Καλύτερες χρήσεις κήπου

Το χειμωνιάτικο αλμυρό φυτρώνει ευχάριστα σε δοχεία, κήπους με βότανα ή κουζίνα και βράχους, ή μπαίνει σε τοίχους σε κάθετες ζαρντινιέρες κήπου.

Λόγω της ανοχής του στην ξηρασία και το φτωχό έδαφος, αποτελεί καλή επιλογή για βραχώδεις όχθες ή πλαγιές. Φτιάχνει επίσης ένα αρωματικό φυτό μπορντούρας για κρεβάτια και μπορντούρες.

Και ως εξαιρετικός σύντροφος, μπορεί να φυτευτεί γενναιόδωρα σε παρτέρια λαχανικών και λουλουδιών ως απωθητικό παρασίτων.

Συνταγές και ιδέες μαγειρικής

Στην κουζίνα, τα γευστικά φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα σε πολλές συνταγές, συνήθως για να καρυκεύσουν ψάρια, κυνήγι, κρέας και πουλερικά, καθώς και σε σούπες, μαγειρευτά και γέμιση.

Και είναι νόστιμο που προστίθεται σε ψωμιά με βότανα ή τυρί – είναι αυτό που δίνει μια πικάντικη γεύση στα αλμυρά Muffins της Sue, για παράδειγμα. Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή για αυτά στον αδελφό μας ιστότοπο, Foodal .

Προσθέστε φρέσκα κλωνάρια όταν μαγειρεύετε όσπρια , όπως μπιζέλια και φασόλια ή λάχανο , για να προσθέσετε γεύση και να τα κάνετε πιο εύπεπτα.

Τα φρέσκα φύλλα προσθέτουν πικάντικη γεύση σε σύνθετα βούτυρα, μαγειρεμένους κόκκους, τυριά με βότανα, ριζότο, σαλάτες (κοτόπουλο, πράσινες και πατάτες), σάλτσες σαλάτας, λαχανικά και ξύδια.

Οδηγός ανάπτυξης γρήγορης αναφοράς

Τύπος φυτού: Ημιξυλώδες βότανο, πολυετές Ανοχή: Ανθεκτικό σε ελάφια και κουνέλι, ξηρασία, φτωχό και βραχώδες έδαφος Εγγενές σε:Λεκάνη της Μεσογείου και νοτιοδυτική Ασία Ανάγκες σε νερό: Χαμηλή έως μέτρια ανθεκτικότητα (Ζώνη USDA): 6-9 Συντήρηση: Μέτρια Εποχή: Αειθαλές Τύπος: Αειθαλές Μέση έως άπαχη γονιμότητα Έκθεση: Πλήρης ηλιοφάνεια pH εδάφους: Ουδέτερο, 6,0-8,0 Χρόνος ωρίμανσης: 90 ημέρες Στράγγιση εδάφους: Καλή στράγγιση Διάσταση: 12-15 ίντσες Φύτευση συντροφιάς: Φασόλια, λάχανο, κρεμμύδια , τριαντάφυλλα Βάθος φύτευσης: Βαθιά σαν τη ρίζα Ελκυστικά: Μέλισσες Ύψος: 12-15 ίντσες Οικογένεια: Lamiaceae Εξάπλωση: 12-24 ίντσες Γένος: Satureja Παράσιτα & Ασθένειες: Χωρίς σοβαρά προβλήματα παρασίτων ή ασθενειών Είδος: montana

Μερικοί το προτιμούν καυτό

Με μερικά χειμωνιάτικα αλμυρά φυτά που αναπτύσσονται στον κήπο της κουζίνας σας, μπορείτε να απολαύσετε την πικάντικη, γήινη γεύση του όλο το χρόνο.

Προσθέστε το στο μπάλωμα με φασόλια ή λάχανο ή στις τριανταφυλλιές σας για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα και φροντίστε να φυτέψετε μερικά κοντά σε μονοπάτια για να απολαύσετε το πικάντικο άρωμά τους στον κήπο!

Έχετε αγαπημένες χρήσεις για αυτό το αειθαλές βότανο; Ρίξτε μας μια γραμμή στα σχόλια παρακάτω.

Και αν σας άρεσε αυτός ο οδηγός καλλιέργειας, εδώ είναι μερικά ακόμη φυτικά αστάρια που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:How to Grow Bee Balm: Bring Out the Hummingbirds How to Grow Horehound How to Grow and Use Lemon Balm Grow Το Catmint της Faassen για ανθεκτικό καλοκαιρινό χρώμα

Φθινοπωρινές γλάστρες μείον τις μαμάδες

Οι μαμάδες είναι υπέροχες , χωρίς αμφιβολία. Είναι χαρούμενα και φθηνά, και έχουν πολύχρωμο αντίκτυπο όταν τα περισσότερα φυτά ξεθωριάζουν στη φθινοπωρινή λήθη. Έλα όμως τον Νοέμβριο, δεν έχεις βαρεθεί λίγο να τα βλέπεις σε κάθε κατώφλι και σε κάθε κουτί παραθύρου; Επιπλέον, οι μαμάδες είναι θαύματα – και μάλιστα βραχύβιες. Μόλις ανθίσουν, φαίνονται υπέροχα για λίγες μόνο μέρες πριν αρχίσουν να ξεθωριάζουν τα λουλούδια τους. Και αν βρέξει, ολόκληρο το φυτό μετατρέπεται σε χυλό.

Πέρυσι, αποφάσισα να δω τι θα μπορούσα να κάνω σε ένα φθινοπωρινό δοχείο χωρίς να ακουμπάω στη μαμά πατερίτσα. Τα σχέδια που σκέφτηκα χρησιμοποιούν φυτά που προσφέρουν υπέροχο χρώμα και υφή για όλη την εποχή του φθινοπώρου (ακόμα και μέσα σε μερικές παγετούς) χωρίς σημαία. Από δροσερά και μαζεμένα έως πλούσια και βρώσιμα, αυτά τα δοχεία αποδεικνύουν ότι οι μαμάδες δεν είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν το φθινόπωρο.

Ένας αειθαλής θάμνος στήνει τη σκηνή (φωτογραφία πάνω)

Εικόνα πάνω. Ένας αειθαλής θάμνος είναι η τέλεια άγκυρα για ένα σωρό φθινοπωρινά χρώματα, που παρέχονται από τον καρπό μιας διακοσμητικής πιπεριάς. τα μούρα ενός νάνου cotoneaster? και το βαθύ, αποπνικτικό φύλλωμα μιας αλτερνάνθηρας. Καθώς κάθε φυτό συντροφιάς αρχίζει να ξεθωριάζει, μπορεί να κομποστοποιηθεί ή να φυτευτεί στον κήπο και στη συνέχεια να αντικατασταθεί με φυτά, κλαδιά και τόνους που θα κρατήσουν το δοχείο δυνατό για μεγάλο χρονικό διάστημα τους χειμερινούς μήνες.

1. Κυπαρίσσι Hinoki (Chamaecyparis obtusa, USDA Hardiness Zones 4ñ8)

2. Διακοσμητική πιπεριά «Chilly Chili» (Capsicum annuum «Chilly Chili», ετήσια)

3. «Coral Beauty» νάνος cotoneaster (Cotoneaster dammeri «Coral Beauty», Zones 7ñ8)

4. Golden creeping Jenny (Lysimachia nummularia†ëAureaí, Zones 4ñ8)

5. Little Rubyô alternanthera (Alternanthera dentata ëLRU30í, ετήσια)

Ένας δυναμικός σχεδιασμός εξελίσσεται καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες

Αυτό το δοχείο είναι ένα μείγμα από εξαιρετικά ανθεκτικά πολυετή φυτά που μπορούν να μείνουν στο δοχείο όλο το χειμώνα ή να φυτευτούν στο έδαφος αφού ξεθωριάσουν. Όλα έχουν μεγάλο φθινοπωρινό ενδιαφέρον—από λουλούδια μέχρι φύλλωμα και λοφία—και το καθένα θα αλλάξει καθώς προχωρά η εποχή: Τα λοφία του γρασιδιού θα γίνουν πιο αφράτα. ο ηλίανθος θα ανθίσει ακόμα περισσότερο. το φύλλωμα bluestar θα γίνει χρυσοκίτρινο. και η bergenia και η heucherella θα αποκτήσουν πιο φωτεινές, πιο κόκκινες αποχρώσεις.

1. ”Sweet Teaí heucherella ( ◊ Heucherella ”Sweet Teaí, Zones 4ñ9)

2. «Winter Glow» bergenia (Bergenia cordifolia «Winter Glow», Ζώνες 3ñ9)

3. «Πρώτο φως» βάλτο ηλιοτρόπιο (Helianthus angustifolius «Πρώτο φως», Ζώνες 5ñ9)

4. Ροζ muhly grass (Muhlenbergia capillaris, Zones 6ñ10)

5. Αρκάνσας bluestar (Amsonia hubrichtii, Zones 6ñ8)

Φαγητά για δροσερό καιρό που φαίνονται καλά επίσης

Το φθινόπωρο είναι μια γλυκόπικρη εποχή για τους κηπουρούς λαχανικών. Είναι ωραίο να ξεκουράζεσαι από την καλλιέργεια του κήπου, αλλά η σκέψη ότι πρέπει να ξαναπάρεις λαχανικά από το μπακάλικο είναι λίγο καταθλιπτική. Καθώς αποσυναρμολογείτε τον λαχανόκηπό σας, γιατί να μην μετακινήσετε μόνο ένα κομμάτι του στο κατώφλι σας; Αυτό το σχέδιο θα αντέξει έναν ελαφρύ παγετό και το μόνο που χρειάζεται είναι μια ελαφριά συγκομιδή που και που για να δείχνει καλύτερα. Εάν προβλέπεται μεγάλος παγετός, καλύψτε τα φυτά με ένα σεντόνι ή λίγο πανί τοπίου μέχρι το πρωί για να συνεχίσουν να λειτουργούν λίγο περισσότερο.

1. «Bright Lights» Ελβετικό σέσκουλο (Beta vulgaris «Bright Lights», ετήσια)

2. Πανσές «Delta Orange» (Viola ◊ wittrockiana «Delta Orange», ετήσια)

3. Μαρούλια (Lactuca sativa†cvs., ετήσια)

Αγκαλιάστε δροσερό καιρό με ασημί και μπλουζ

Τα περισσότερα φθινοπωρινά δοχεία ζεσταίνουν τα πράγματα με τόνους κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου. Αυτό το σχέδιο δροσίζει τα πράγματα με φυτά που γιορτάζουν τα παγωμένα πρωινά. Αυτό το μπλε, ασημί και λευκό συνδυασμό χρωμάτων μπορεί να μην είναι παραδοσιακό, αλλά είναι αναζωογονητικό. Και όλα τα φυτά θα διαρκέσουν μέχρι ο καιρός να είναι πραγματικά παγωμένος.

1. «Blue Ice» κυπαρίσσι (Cupressus arizonica var. glabra «Blue Ice», Zones 6ñ9)

2. «Κόκκινο παγώνι» διακοσμητικό κατσαρό λάχανο (Brassica oleracea «Κόκκινο παγώνι», ετήσιο)

3. Διακοσμητικό λάχανο (Brassica oleracea cv., ετήσια)

4. «Berggarten» φασκόμηλο (Salvia officinalis «Berggarten», Ζώνες 5ñ8)

5. Πανσές “Matrix Purple” (Viola ◊ wittrockiana “Matrix Purple”, ετήσια)

6. Διακοσμητικές κολοκύθες

Ένα κερατοειδή από χρώματα και υφές

Το χρώμα δεν είναι το μόνο συναρπαστικό πράγμα που έχει να προσφέρει το φθινόπωρο. Καθώς τα χρώματα ξεθωριάζουν, οι υφές παίρνουν το επίκεντρο και ένας καλά ισορροπημένος συνδυασμός υφών μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστος με μια ταραχή από ζεστές αποχρώσεις. Αυτό το σχέδιο έχει τα καλύτερα και των δύο κόσμων: γροθιές από ζεστά, εποχιακά χρώματα και μια ποικιλία από ευχάριστες υφές. Όλα τα φυτά ο καιρός είναι καλά, διαρκούν μέχρι αργά το φθινόπωρο: Το sedum θα μεταβεί με χάρη από τα λουλούδια στις κεφαλές των σπόρων, το εντυπωσιακό χρώμα του kale θα βαθύνει καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες και το πιπέρι θα ζαρώσει και θα στεγνώσει ενώ θα διατηρήσει το χρώμα του.

1. «Πρωινό φως» miscanthus (Miscanthus sinensis† «Πρωινό φως», Ζώνες 5ñ9)

2. «Φθινοπωρινή Χαρά» sedum (Sedum «Φθινοπωρινή Χαρά», Ζώνες 3ñ11)

3. Γλυκιά σημαία ”Ogoní ” (Acorus gramineus ”Ogoní, Ζώνες 5ñ9)

4. Διακοσμητικό λάχανο «Redborí» (Brassica oleracea «Redborí», ετήσια)

5. Διακοσμητικό πιπέρι «Πορτοκαλί Salsa» (Capsicum annuum «Πορτοκάλι Salsa», ετήσια)

6. «Έκλειψη Ηλίου» heucherella ( ◊ Heucherella «Έκλειψη Ηλίου», Ζώνες 4ñ9)

7. «Color Guardí yucca» (Yucca filamentosa «Color Guardí», Ζώνες 4ñ10)

Αλλαγή φθινοπωρινού σχεδίου σε χειμώνα

Καθώς τα φθινοπωρινά φυτά στο σχέδιο του κοντέινερ στη σελίδα 38 άρχισαν να ξεθωριάζουν, άρχισα να κάνω σχέδια για την επόμενη πράξη του κοντέινερ, συλλέγοντας φυτά και υλικά που θα έρχονταν στον χειμώνα με χαρούμενο χρώμα και υφή. Πολλά από τα υλικά που χρειάζεστε για ένα χειμερινό δοχείο μπορείτε να τα συγκεντρώσετε από τον κήπο σας. Κλαδέψτε ένα κλαδί εδώ και ένα κλαδί εκεί, και προτού το καταλάβετε, έχετε μπουλούκια από πρώτες ύλες.1. Φυτέψτε λίγο χειμερινό πράσινο (Gaultheria procumbens, Zones 3ñ8) κατά μήκος της άκρης της γλάστρας για να προσθέσετε εποχιακό χρώμα.

2. Μια ποικιλία από αειθαλή κλαδιά παρέχει στρώματα υφής.

3. Οι παύλες του κίτρινου διαλύουν τη μάζα του πράσινου και μαζεύουν τις κίτρινες ανταύγειες στο δοχείο.

4. Κλαδιά σκυλόξυλου Redtwig (Cornus alba cv., Zones 2ñ8) τελειώνουν το σχέδιο με γραμμές εορταστικού χρώματος.

Η Sarah Partyka είναι η ιδιοκτήτρια του The Farmerís Daughter, ενός νηπιαγωγείου στο South Kingstown του Rhode Island.

Previous Post
Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.